Εμφυτεύματα

 

Το οδοντικό εμφύτευμα ή απλά εμφύτευμα ή βιδωτό δόντι, είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται μέσα στο οστό της γνάθου, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια. Τα σύγχρονα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα (τιτάνιο) αλλά και οι τεχνικές τοποθέτησής τους σημειώνουν ραγδαία εξέλιξη, ώστε τα ποσοστά επιτυχίας τους να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ για τις ηγέτιδες εταιρείες κατασκευής εμφυτευμάτων να προσεγγίζουν την απόλυτη επιτυχία

 

 video

 

dental-implant

 

 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Μία λύση είναι η τοποθέτηση ολικής τεχνητής οδοντοστοιχίας. Η οδοντοστοιχία τοποθετείται και εφαρμόζει στα ούλα χωρίς άλλη σταθερή σύνδεση με τα οστά της γνάθου.

Άλλη επιλογή είναι η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Τοποθετούνται χειρουργικά εντός των οστών μιμούμενα τις φυσικές ρίζες των φυσικών οδόντων.

Η τεχνητή οδοντοστοιχία προσαρμόζεται εξατομικευμένα στην γνάθο του κάθε ασθενούς, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να χαλαρώσει λόγω αλλοιώσεων ή ατροφιών της ίδιας της γνάθου.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει πόνο ή και φλεγμονές των ούλων, δυσκολία στη μάσηση και την ομιλία. Με τον καιρό η οδοντοστοιχία χρειάζεται επιδιόρθωση ώστε να επιλύονται κάθε φορά τα ζητήματα που προκύπτουν. Κάτι τέτοιο είναι και ψυχολογικά επώδυνο για τον ασθενή ο οποίος νιώθει τη συνεχή πίεση από την ασταθή αυτή τεχνική. Πολλές φορές είναι ιδιαίτερα μεγάλη η απώλεια οστικής μάζας με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια της μασέλας και εντονότερους πόνους.

Η μόνη μέθοδος που δε συνοδεύεται από ατροφία της γνάθου είναι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι χρήσης τους ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μία μέθοδος είναι η τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων τα οποία θα λειτουργούν ως στηρίγματα για την τοποθέτηση και σταθεροποίηση της μασέλας η οποία θα αφαιρείται μόνο για καθαρισμό. Η τεχνική αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα είδη στηριγμάτων.

Η βέλτιστη ωστόσο τεχνική περιλαμβάνει την τοποθέτηση ικανού αριθμού εμφυτευμάτων τα οποία θα στηρίζουν ολική γέφυρα. Τα νέα αυτά δόντια παρέχουν το σταθερότερο και μακράν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς περαιτέρω επιπλοκές και αλλοιώσεις.

 

 video

 

 

Παραδοχές

Ο ασθενής χρειάζεται να εξετάσει σχολαστικά δύο βασικές παραδοχές προκειμένου να προχωρήσει σε εμφυτεύματα :

1. Να συζητήσει με τον/την ειδικό προσθετολόγο οδοντίατρο για την προσθετική εργασία που απαιτείται. Όπως σε ένα κτίριο είναι πολύ σημαντικά τα θεμέλια, αλλά εξαρτώνται από το κτίριο που θα στηρίξουν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα εμφυτεύματα. Χρειάζεται συνεπώς, να εκπονηθεί το σχέδιο θεραπείας από τον/την ειδικό προσθετολόγο οδοντίατρο σε συνεργασία με τον χειρουργό που θα μελετήσει και θα ολοκληρώσει την χειρουργική τοποθέτηση τους, ενώ είναι απαραίτητο να παρίσταται ο/η προσθετολόγος οδοντίατρος κατά την χειρουργική τοποθέτηση

2. Να επιλεγεί μια αξιόπιστη εταιρεία κατασκευής εμφυτευμάτων. Σήμερα περισσότερες από 900 εταιρείες κατασκευάζουν εμφυτεύματα παγκοσμίως. Μόνον οι 5 από αυτές όμως, κατέχουν το 78,5% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ είναι εκείνες που διαθέτουν πιστοποιητικό εγγύησης εφόρου ζωής στον ασθενή. Με δεδομένο πως η τοποθέτηση εμφυτευμάτων εξασφαλίζει στον ασθενή οριστική λύση, είναι απαραίτητο να υπάρχει μακροχρόνια υποστήριξη, κάτι που μόνο μια αξιόπιστη εταιρεία κατασκευής με παράλληλη πολυετή παρουσία στην παγκόσμια αγορά έχει την δυνατότητα να προσφέρει.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι :

 • Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.
 • Υγιές οστό με επαρκές ύψος, πάχος & πυκνότητα (ελέγχεται με αξονική τομογραφία καθώς εκτός του ύψους και του πλάτους, η αξονική δίνει την τρίτη διάσταση, του πάχους).
 • Μη ύπαρξη ενεργής ουλίτιδας & περιοδοντίτιδας.
 • Εφαρμογή από τον ασθενή επαρκούς στοματικής υγιεινής.
 • Μη ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία).
 • Να μην βρίσκεται ο ασθενής υπό αντιπηκτική θεραπεία ή να έχει μειωμένη αμυντική και επουλωτική λειτουργία.
 • Μη ύπαρξη υπερπαραθυροειδισμού.

Να σημειωθεί πως η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα

Πλεονεκτήματα :

 • Άψογη αισθητική.
 • Ασφαλής λύση.
 • Δεν περιορίζεται η διάρκεια ζωής των παρακειμένων δοντιών.
 • Απαλλαγή από ενοχλητικούς τριγμούς ή παραμόρφωση της φωνής.
 • Άνετη και σταθερή αποκατάσταση των δοντιών.
 • Ποσοστό επιτυχίας στατιστικά υψηλό.
 • Άριστη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των δοντιών.
 • Από επιστημονική άποψη, μακροβιότερη και οπωσδήποτε αξιόπιστη λύση.
 • Δεν απαιτείται να τροχιστούν υγιή δόντια ώστε, όπως συνέβαινε, να τοποθετηθεί γέφυρα.
 • Ακίνδυνο για την γενική υγεία του ασθενούς.
 • Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, υλικό αντιαλλεργικό και βιοσυμβατό με τον οργανισμό.
 • Αποφεύγεται η τοποθέτηση κινητής οδοντοστοιχίας (μασέλας).

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια.

video

Μειονεκτήματα :

● Διάρκεια ολοκλήρωσης θεραπείας σε οπίσθια (μασητικά) δόντια : περίπου 2 - 3 μήνες (και για τις δύο φάσεις : χειρουργική τοποθέτηση και προσθετική).
● Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για τοποθέτηση εμφυτεύματος.
● Σφίξιμο των δοντιών. 
● Το κόστος θεραπείας είναι σχετικά υψηλότερο.

Ενδείκνυται :

● Σε άτομα με καλή υγεία του οργανισμού και του στόματος.
● Όταν υπάρχει επάρκεια οστού στις γνάθους για την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.
● Όταν δεν υπάρχουν ενεργά προβλήματα στο περιοδόντιο.
● Ως προσθήκη δοντιών σε νωδά άτομα (χωρίς δόντια) .
● Ως προσθήκη ενός η περισσότερων δοντιών που λείπουν, χωρίς να χρειαστεί να τροχιστούν τα γειτονικά τους δόντια με σκοπό να τοποθετηθεί οδοντική γέφυρα.

Απαραίτητη είναι η τήρηση των συνηθειών της στοματικής υγιεινής που είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των εμφυτευμάτων:

σωστό βούρτσισμα, χρήση μεσοδόντιου βρυρτσακίου, χρήση οδοντικού νήματος, τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο
● Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος

Διαδικασία :

● Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία συνήθως σε μια συνεδρία με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο.
● Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο επί 2 - 3 μήνες ώστε να ενωθούν με το οστό που τα περιβάλει. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες (προαιρετικά) ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά .
● Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και ξεκινά η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.

 

Γέφυρα ή Εμφυτεύματα; Ποια η Διαφορά.

 

 video